Mounjaro je efikasniji od Ozempic u redukciji telesne mase kod gojaznih

Mounjaro je efikasniji od Ozempic u redukciji telesne mase kod gojaznih

Nedavno su u časopisu JAMA Internal Medicine objavljeni rezultati uporedne studije procene efikasnosti gubitka težine među pacijentima koji uzimaju semaglutid (Ozempic) i tirzepatid (Mounjaro). Ozempic I Mounjaro su lekovi koji se koriste se za lečenje dijabetesa tipa 2 i\ili gojaznosti. U dobro izbalansiranu kohortu studiju uključno je više od 18.000 pacijenata sa prekomernom težinom ili gojaznošću koji su lečeni jednim od navedenih lekova u periodu između maja 2022. i septembra 2023.

Pacijenti koji uzimaju tirzepatid imaju značajno veće šanse da redukuju telesnu masu:

  • Pacijenti koji su uzimali tirzepatid imali su 1,8 puta veću verovatnoću od onih koji su uzimali semaglutid da postignu gubitak težine od 5%,
  • 2,5 puta veća verovatnoća da će postići gubitak težine od 10% od onih koji uzimaju semaglutid,
  • 3,2 puta veća verovatnoća da će postići gubitak težine od 15% od onih koji uzimaju semaglutid.

Takođe, pacijenti koji su uzimali tirzepatid imali značajno veće smanjenje telesne težine u definisanim vremenskim intervalima:

  • Posle 3 meseca, srednja procentualna promena telesne težine bila je -5,9% za one koji su uzimali tirzepatid u poređenju sa -3,6% za one koji su uzimali semaglutid.
  • Posle šest meseci, srednja procentualna promena telesne težine bila je -10,1% za one koji su uzimali tirzepatid u poređenju sa -5,8% za one koji su uzimali semaglutid.
  • Posle jedne godine, srednja procentualna promena telesne težine bila je -15,3% za one koji su uzimali tirzepatid u poređenju sa -8,3% za one koji su uzimali semaglutid.

Nezavisni faktor rizika za gubitak u telesnoj masi je podatak o dijabetesu. Gubitak težine veći kod pacijenata bez dijabetesa tipa 2 nego kod pacijenata sa dokazanim dijabetesom; bez značajne razlike u efikasnosti među ispitivanim lekovima.

Polovina pacijenata prekine terapiju u toku prvih godinu dana od početka; 55,9% pacijenata na tirzepatidu i 52,5% pacijenata na semaglutidu.

Stope umerenih i teških gastrointestinalnih neželjenih događaja bile su slične između onih koji su uzimali tirzepatid i semaglutid.

Prof. dr Miloš Bjelović je ekspert u oblasti hirurgije gornjeg digestivnog trakta (jednjaka i želuca) i hirurgije gojaznosti.

Iskusan hirurg koji poseduje veštinu i znanje potrebno za dobru kliničku procenu i izvođenje širokog dijapazona hirurških procedura u oblasti hirurgije digestivnog trakta, koristeći otvoreni/klasičan i minimalno invazivni pristup.

Lider u oblasti minimalno invazivne hirurgije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Na vrh

Treba vam savet?

Tu sam da vam pomognem

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled možete da pozovete 064 500-4-300 ili danam pošaljete poruku ispod