Sa GERB stil života mora da se menja

Sa GERB stil života mora da se meja

Sa GERB stil života mora da se menja. Redukcija telesne mase, predik pušenja i smanjenje upotrebe alkohola samo su neki od saveta.

Pušenje podstiče GERB

Epidemiološkim studijama dokazano je da je učestalost gorušice kod pušača veća nego kod nepušača. Iako se pozitivan efekat od prestanka pušenja na simptome GERB ne može očekivati brzo, to ne umanjuje neophodnost raskida sa ovim porokom.

Tegobe su najčešće noću

Ležanje na ravnom može da provocira i potencira GERB. Prelivanje kiseline iz želuca u jednjak i nazad u grlo, s napadima sličnim astmi često se dešava noću, pa se pacijentima savetuje podizanje uzglavlja kreveta. Često se to pogrešno interpretira kao spavanje na visokom jastuku. Suština nije u podizanju glave, već grudnog koša u odnosu na trbuh, jer se tako smanjuje prelivanje tečnosti iz želuca u završni deo jednjaka. To se najefikasnije postiže postavljanjem podloški pod noge kreveta u uzglavlju, tako da uzglavlje bude podignuto u odnosu na donji deo kreveta.

Izbegavajte tesnu odeću   

Kako i tesna odeća i kaiševi povećavaju pritisak u trbuhu i potenciraju GERB, pacijentima se savetuje da izbegavaju sve što steže trbuh.

Smanjiti upotrebu alkohola    

U loše navike koje podstiču GERB spada i konzumiranje alkohola. On stimuliše lučenje kiseline, usporava pražnjenje želuca, opušta mišić stezač koji odvaja jednjak od želuca itd.

Dokazano je da konzumiranje alkohola dovodi do trenutne pojave gorušice kod značajnog broja pacijenata sa GERB. Veća količina piva, osim što izaziva trenutnu gorušicu, rasteže želudac, a gas koji se oslobađa potencira refluks u jednjak. Zato se osobama koje vole ovo alkoholno piće savetuje da pivo sipaju u čašu, da sačekaju da se eliminiše što više gasa i da piju što manje količine, i to pre obroka.

Vežbanje ublažava GERB

Kako umerena fizička aktivnost ima pozitivan efekat na čitav organizam, ona se preporučuje i pacijentima sa GERB.

Dok intenzivna fizička aktivnost može čak i da potencira simptome GERB, umerena fizička aktivnost zajedno sa promenom načina ishrane (veći unos namirnica bogatih vlaknima i manji unos masnoća) pozitivno utiče na pojavu, intenzitet i učestalost simptoma GERB.

Od aktivnosti preporučuju se joga, vežbe disanja, plivanje, šetnja, lagana vožnja bicikla. Pacijentima sa GERB se ne preporučuju aktivnosti koje dovode do intenzivnog naprezanja i povećanja pritiska u trbušnoj duplji, kao što su dizanje tegova, borilačke veštine i slični sportovi

Faktori koji pozitivno i negativno utiču na nastanak gorušice:

 

Pozitivan uticajNegativan uticaj
Regulacija telesne težineVisokokalorični obroci
Umerena fizička aktivnostBorilački sportovi, teški fizički poslovi
Spavanje sa podignutim uzglavljen krevetaSpavanje na visokom jastuku
Češći manji obrociObilni, teški obroci
Nošenje komotnije odećeNošenje steznika I kaiševa
Pojačan unos tečnosti pre obrokaAlkohol I pušenje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Na vrh

Treba vam savet?

Tu sam da vam pomognem

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled možete da pozovete 064 500-4-300 ili danam pošaljete poruku ispod