Gojaznost je neprijatelj GERB

Gojaznost je neprijatelj GERB

Gojaznost je neprijatelj GERB. Sa smanjenjem telesne mase, značajno se smanjuju simptoma GERB.

Gojaznost je ne samo zdravstveni već i javnozdravstveni problem sa kojim su suočene ne samo zemlje razvijenog sveta, već i zemlje u razvoju. Prema zvaničnim statističkim podacima, u Srbiji svaka peta osoba je gojazna, a posebno zabrinjava povećanje gojaznosti u dečjem uzrastu.

GERB je jedan u nizu problema gojaznih osoba. Iako je teško dokazati direktnu uzročno-posledičnu vezu između gojaznosti i GERB, ova dva zdravstvena problema su često udružena. Gojazne osobe češće imaju hijatus herniju nego osobe normalne telesne mase, a postojanje hijatus hernije je nezavisni faktor rizika za nastanak GERB. Epidemiološkim studijama dokazano je da je učestalost gorušice kod gojaznih muškaraca veća tri puta, a kod žena šest puta veća nego u opštoj populaciji.

Ne samo da je učestalost gorušice veća, već je kod gojaznih osoba gorušica praćena težim oštećenjem sluzokože završnog dela jednjaka nego što je to slučaj kod osoba sa normalnom telesnom masom. Poseban problem leži u činjenici da je hronično oštećenje sluzokože dokazani faktor rizika za nastanak pretkancerske lezije (Baretov jednjak) I malignog tumora u završnom delu jednjaka.

Mnogo veći uticaj od samog indeksa telesne mase (odnos visine i težine) ima telesna raspodela masti, što znači da osobe sa većim obimom struka i većim sadržajem intraabdominalne masti imaju veći rizik za pojavu GERB. U jednom od novijih istraživanja potvrđena je povezanost između šećerne bolesti koja je čest pratilac gojaznosti i GERB.

Brojnim studijama dokazano je da redukcija telesne mase kod gojaznih osoba u velikoj meri pozitivno utiče na smanjenje refluksnih tegoba, jer kod gojaznih osoba nema adekvatnog lečenja GERB bez redukcije telesne mase. Poseban problem predstavljaju gojazni pacijenti sa GERB koji, zbog toga što ne reaguju adekvatno na terapiju lekovima, imaju indikaciju za operativno lečenje GERB.

Pacijenti sa indeksom telesne mase iznad 35 kg/m2 ne podvrgavaju se standardnoj operaciji za lečenje GERB i hijatus hernije, već su kandidati za kombinovanu operaciju kojom se ujedno leče i GERB i gojaznost. U suprotnom, učestalost ponovne pojave tegoba je izrazito visoka, jer povišeni pritisak u trbuhu kod gojaznih osoba predstavlja značajan faktor rizika za ponovnu pojavu gorušice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Na vrh

Treba vam savet?

Tu sam da vam pomognem

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled možete da pozovete 064 500-4-300 ili danam pošaljete poruku ispod