Od gorušice do GERB

Od gorušica do GERB

U zemljama zapadne Evrope i u Severnoj Americi, prema procenama stručnjaka, gorušica se kod 20 odsto odraslih javlja bar jednom nedeljno, a kod više od 40 odsto njih bar jednom mesečno.

Ako se gorušica javlja povremeno, a simptomi su retki I nisu izraženi, reč je o gastroezofagealnom refluksu (GER), normalnom fenomenu koji se povremeno javlja i kod zdravih osoba. Tipično se gorušica, kod zdravih osoba javlja posle obilnog ili masnog obroka, ili konzumiranja veće količina alkohola. Najveći broj ovih osoba ne javlja se lekaru, već uzima pomoćna lekovita sredstva, na svoju ruku.

Ali ako zbog produženog kontakta kiselog sadržaja želuca i sluzokože jednjaka dođe do zabrinjavajućih subjektivnih tegoba ili drugih manifestacija bolesti, smatra se da pacijent ima gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB).

 

Većina pacijenata pod zabrinjavajućim simptomima podrazumeva gorušicu blagog intenziteta koja se javlja tokom dva i više dana u nedelji, ili gorušicu umerenog i/ili jakog intenziteta koja je prisutna tokom jednog ili više dana nedeljno.

Značajan broj osoba sa GERB traži pomoć lekara. Velika većina ima tipične simptome GERB koji dobro reaguju na standardnu terapiju lekovima i treba da se leči u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Manje od 10% pacijenata sa GERB ima izražene tegobe ili komplikacije bolesti i zahteva lečenje koje treba da sprovodi specijalista gastroenterolog ili hirurg.

Različite studije su pokazale da veliku ulogu u pojavi GERB, osim genetskih faktora, imaju i faktori spoljašnje sredine, a najčešće životne navike, naročito gojaznost ili nepravilan način ishrane, nedostatak fizičke aktivnosti i pušenje. Postoje čvrsti medicinski dokazi da redukcija telesne mase kod gojaznih osoba značajno pozitivno utiče na smanjenje refluksnih tegoba.

Kod pacijenata koji povremeno imaju gorušicu blagog intenziteta, promena stila života i načina ishrane može čak i zameniti terapiju lekovima. Međutim, kod pacijenata sa GERB, u cilju adekvatnog lečenja, mora se uključiti terapija lekovima a to su inhibitori protonske pumpe (omeprazol, lansoprazol, pantoprazol i esomeprazol, dekslansoprazol i drugi). Promene stila života i načina ishrane savetuje se kao dopunska mera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Na vrh

Treba vam savet?

Tu sam da vam pomognem

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled možete da pozovete 064 500-4-300 ili danam pošaljete poruku ispod