6 saveta kako da odaberete hirurga

6 saveta kako da izaberete hirurga

Vaš doktor vam je rekao da Vam je potrebna operacija. Šta ćete dalje preduzeti i kom hirurgu ćete se obratiti?

Ako vam je potrebna hitna intervencija, kao što je uklanjanje slepog creva ili procedura nakon nesreće, obično nemate mnogo izbora. Verovatno ćete to uraditi u bolnici u kojoj ste otišli u hitnu pomoć, osim ako bolnica nije opremljena za to. Ako je to slučaj, bićete premešteni u drugu bolnicu.

Ali ako vam je rečeno da vam je potrebna procedura koja nije hitna — nešto poput zamene zgloba ili operacije za uklanjanje raka — zapravo imate mogućnost izbora. Dobro iskoristite tu mogućnost. Izbor može napraviti veliku razliku kada je u pitanju vaše zdravlje.

Najčešće se prva preporuka za hirurga dobija od strane izabranog lekara, članova porodice ili prijatelja, a na osnovu iskustva nekog ko je imao sličan problem. Sve češća opcija u poslednje vreme je da se informacija o doktoru i terapijskim mogućnostima dobijaju pretragom interneta.

Proverite rad hirurga koga su Vam preporučili

Pre nego što zakažete konsultaciju, proverite nivo ekspertize, iskustvo i rad hirurga.

U savršenom svetu, postojao bi način da se statistički obrade podaci o komplikacijama i ishodima lečenja različiti eksperata, baš kao što mogu da se uporede bezbednosne ocene novih automobila. Na žalost, takav alat još nije na raspolaganju.

Bez obzira da li vam hirurga preporuči vaš lekar primarne zdravstvene zaštite ili ste ga vi izabrali sami, ne uzimajte zdravo za gotovo kvalifikacije svog doktora. Evo nekoliko stavki koje treba proveriti:

 • Oficijalna stručna edukacija — osnovne studije, specijalizacija, uža specijalizacija. Sticanje akademskih znanja može da bude od koristi u lečenju (jer govori u prilog praćenja savremenih trendova), ali težište treba da bude na stručnom radu.
 • Hirurški rad je, u jednom delu, zanat. Da bi hirurg ovladao tim delom rada, mora imati dobru hiruršku edukaciju („master coaching“) i potom priliku da mnogo radi.
  Usavršavanje u prestižnim Ustanovama koje se bave dijagnostikom i lečenjem specifičnog zdravstvenog problema je neophodno.
 • Hirurški obim — razmislite o tome da pitate svog hirurga koliko je operacija vašeg tipa izvršio u protekloj godini. Mnoge studije sugerišu da su hirurški ishodi obično bolji kada je hirurški volumen (broj urađenih slučajeva) adekvatan. Hirurg koji svake godine radi mnogo operacija će verovatno biti bolji izbor od onog koji tu vrstu operacija radi sporadično. Ali koliko je „mnogo”? Nažalost, nema definitivnog odgovora. Iako neki odlični hirurzi mogu da održe svoje veštine u obavljanju određene operacije bez
  kontinuirane prakse, ako lekar ne izvodi operaciju poput vaše barem svakih nekoliko nedelja, vi imate razloga da razmislite da li bi doktor sa više prakse mogao bude bolji izbor.
 • Nacionalna biblioteka za medicinu SAD (PubMed), je široko dostupna baza u kojoj se nalaze svi relevantni članci objavljeni u svetskoj medicini. Hirurg koji ima veliko iskustvo često ima i potrebu da analiza rezultate rada i iskustvo razmeni sa ekspertima u svetu. Proverite da li i koliko radova je Vaš hirurg objavio u naučnim i stručnim časopisima koje indeksira PubMed. Nemojte birati onoga koji ima stotine objavljenih radova, jer kao po pravilu, ti hirurzi pisanje radova doživljavaju kao prioritet u radu; ali neka izbor ne bude ni hirurg koji nije imao ništa ili je imao malo toga da podeli sa stručnom i naučnom javnošću.
 • Hirurzi koji su ostvareni u oblasti kojom se bave imaju potrebu da svoje znanje prenesu na mlađe i često istražuju nove mogućnosti lečenja.

Na kraju, zapitajte se šta je to što tog hirurga izdvaja od ostalih i da li je to potrebno i dovoljno da mu poverite lečenje.

Prednost dajte renomiranoj bolnici

Zapamtite da je opremljena bolnica u kojoj rade stručnjaci različitog profila neophodna za adekvatno sveukupno lečenje. Raspitajte se kakvi su:

 • prostorni kapaciteti (veličina bolnice, broj operacionih sala i broj kreveta, kapacitet Jedinice intenzivnog lečenja, veličina soba i broj kreveta u sobi…)
 • kadrovski kapaciteti bolnice (specijalnosti lekara koje su na raspolaganju, pokrivenost 24 sata na dan, 7 dana u nedelji…)
 • koji se tipovi hirurških zahvata rade u bolnici; koje se operacije najčešće izvode, a koje su najsloženiji koje se rutinski rade u bolnici

Međutim, Vi lečenje poveravate hirurgu koga ste izabrali, a ne bolnici ili državi.

Renomirani hirurg se neće lako odlučiti da radi u bolnici koja nema uslove za optimalno lečenje. Ako ste skeptični kada su u pitanju uslovi u bolnici, budite skeptični i u odabiru zdravstvenih radnika koji tu rade.

Odabir lekara koji radi u visoko renomiranoj bolnici, može poboljšati šanse za hirurški kvalitet, a ne garantuje dobar ishod.

Potražite eksperta

Pacijenti treba da traže hirurge sa najviše iskustva u izvođenju operacije koja im je potrebna, posebno za složene procedure. Više iskustva sa određenom procedurom smanjuje, ali ne eliminiše rizik od komplikacija, kažu stručnjaci.

Ako vam je potrebna operacija raka želuca, nemojte izabrati opšteg hirurga. Idite kod stručnjaka za hirurško lečenje bolesti jednjaka i želuca (gornjeg digestivnog trakta).

U razgovoru treba da procenite u kojoj meri hirurg prati savremene trendove u dijagnostici i lečenju vašeg zdravstvenog problema, te kakvo je i koliko je njegovo lično iskustvo.

6 saveta kako da odaberete hirurga operacija

Definitivno mišljenje formirajte na osnovu odgovora koje od hirurga dobijete na unapred spremljena pitanja. Neka od korisnih pitanja mogla vi da budu:

 • Da li je hirurška procedura neophodna i korisna? Ako jeste, da li se ova procedura može završiti korišćenjem minimalno invazivne hirurgije (MIS)? Mnoge hirurške procedure koje su ranije zahtevale otvorenu hirurgiju sada se mogu izvesti pomoću MIS-a. Ove procedure pacijentima nude brojne prednosti, uključujući manje bola, manje infekcija, brži oporavak i kraći boravak u bolnici.
 • Koliko često radite ovu vrstu operacije? Da li ste specijalizovani za to? Hirurzi koji sprovode određene procedure redovno poboljšavaju svoje tehnike, obično dajući vrhunske rezultate i čineći ih bolje opremljenim da se nose sa svim komplikacijama koje se mogu pojaviti.
 • Koje su komplikacije najčešće tokom izvođenja ove procedure? Dobar doktor je spreman da priča o svim negativnim ishodima.
 • Koji su rizici ove procedure? Vaš hirurg treba da pruži tačnu sliku o tome šta možete očekivati.
 • Da li je ova ustanova adekvatno opremljena da podrži hiruršku proceduru i moje sveukupno lečenje?

Tražite usmeno i ugovorno potvrde ko će voditi/raditi operaciju. U privatnoj praksi, operaciju će najverovatnije uraditi hirurg sa kojim ste imali kontakt i dogovorili operaciju. Ako izabrani hirurg radi u državnoj bolnici, obavezno pitajte da li će operaciju da obavi on lično ili postoji mogućnost da će je poveriti kolegi na odeljenju.

Ne ustručavajte se da pitate svog hirurga direktno: “Da li ćete Vi lično raditi ovu operaciju i sa kojim procentom komplikacija Vi lično radite specifičnu operaciju?“.

Povedite plus-jedan na intervjue

Na konsultativni pregled pre operacije povedite prijatelja ili člana porodice.

Sama situacija u kojoj se pacijent nalazi je neprijatna. Mnogo je pitanja na koja nema odgovora. Konsultacija sa hirurgom dodatno predstavlja stresnu situaciju u kojoj mnoga pitanja mogu ostati bez odgovora. Postojanje sistema podrške pomaže u kanalisanju razgovora, ali i objektivnijem sagledavanju situacije.

„Ima smisla da sa sobom ponesete još jedan par očiju i ušiju.“

Tip ličnosti determiniše odnos prema pacijentu

Ponašanje vašeg hirurga je takođe važno. Izaberite doktora koji se prema vama – i svojim kolegama – odnosi s poštovanjem.

Često ćete se viđati sa svojim hirurgom — pre i posle operacije. Važno je utvrditi da li je taj doktor pouzdana osoba koja će brinuti o vama sa doslednim nivoom pažnje.

„Obratite pažnju na nivo empatije hirurga - kakav odnos ima prema Vama, Vašim pitanjima i strahovima?”

Lekari često upućuju pacijente specijalistima na osnovu profesionalnih odnosa, ali to ne znači uvek da jamče za ponašanje hirurga tokom lečenja. Pitajte medicinske tehničare, zaposlene u bolnici ili prijatelje o njihovim iskustvima sa određenim lekarima da biste saznali kakva im je reputacija.

Potražite utiske pacijenata na internetu, ali nemojte formirati mišljenje o doktoru na osnovu informacija dobijenih preko interneta. Mišljene formirajte na osnovu direktnog kontakta sa hirurgom.

„Želite doktora koje je stalo da pacijent bude dobro, jer će ići iznad i dalje od dužnosti."

Potražite drugo mišljenje

Razgovarajte sa dva ili više lekara pre konačnog izbora, jer postoji mogućnost da će različiti lekari imati različita mišljenja o tome u kom pravcu treba usmeriti lečenje. Hirurg ili specijalista sa kojim ste se prvo konsultovali trebalo bi da vas ohrabri da razgovarate sa drugim lekarima, čak i da preporuku ko bi mogao da vam za konkretan problem da adekvatno i merodavno drugo mišljenje. Drugo mišljenje se obično traži od lekara koji radi u drugoj Ustanovi od hirurga kojeg ste već posetili, pošto postoje neki dokazi da lekari koji rade u istom sistemu imaju slične obrasce prakse.

Jedan od faktora koji treba imati na umu je da li lekar favorizuje minimalno invazivniji pristup, jer je to savremeni sistem lečenja usmeren u najboljem interesu pacijenta. To je dobar znak da je hirurg u toku sa novom tehnologijom.

„Pozivanje na tradicionalne vrednosti je u suštini pozivanje na tradiciju, a ne na vrednosti“

Takođe, pitajte hirurga o eventualnim komplikacijama operacije i koliko dugo je vreme oporavka. Odaberite doktora koji veruje u koncept ubrzanog i potpomognutog oporavka nakon hirurške intervencije (ERAS koncept). To je savremeni koncept lečenja u kome je ne samo oporavak pacijenata brži, već i verovatnoća ne hirurških komplikacije smanjena za više od 50%.

„Svaki hirurg sa dignitetom će pacijenta ohrabriti da potraži drugo mišljenje."

„Svaki lekar koji se protivi da dobijete drugo mišljenje je lekar kome ne bi trebalo da poverite svoje lečenje“

Odluka je, na kraju, samo Vaša. Ako operacija nije hitna, ne žurite. Imate mogućnost izbora i pametno je iskoristite, jer izbor može napraviti veliku razliku kada je u pitanju vaše zdravlje.

Autor: Prof. dr. Miloš Bjelović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Na vrh

Treba vam savet?

Tu sam da vam pomognem

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled možete da pozovete 064 500-4-300 ili danam pošaljete poruku ispod