Gojaznost – Koji su uzroci i kako se objašnjavaju?

Uzroci gojaznosti su složeniji od samo nezdrave ishrane i nedostatka vežbanja. Oni su genetski, socijalni, psihološki i mnogi drugi.

Play Video about Dr milos bjelovic Gojaznost – Koji su uzroci i kako se objašnjavaju

Gojaznost predstavlja sveprisutan i ozbiljan problem u današnjem društvu. Iako se često površno povezuje s nezdravom ishranom i nedostatkom fizičke aktivnosti, uzroci su često veoma složeni i duboko ukorenjeni.

Prvi faktor koji se mora uzeti u obzir je genetska predispozicija. Naime, neki pojedinci su genetski skloniji nakupljanju viška kilograma i od drugih. Osim toga, socioekonomska situacija igra važnu ulogu. Osobe s ograničenim pristupom zdravoj hrani i resursima za fizičku aktivnost često su podložnije prekomernom povećanju telesne mase.

Psihološki faktori takođe ne smeju biti ignorisani. Emocionalno prejedanje, stres i loše navike u ishrani mogu doprineti povećanju telesne težine. Proučavanje ovih duboko ukorenjenih uzroka ključno je za razumijevanje i suzbijanje gojaznosti, pa potom i za unapređenje zdravlja i dobrobiti svih pojedinaca.

Pogledajte ceo video gostovanje ovde (YouTube kanal: BN Televizija).

Prof. dr Miloš Bjelović je ekspert u oblasti hirurgije gornjeg digestivnog trakta (jednjaka i želuca) i hirurgije gojaznosti.

Iskusan hirurg koji poseduje veštinu i znanje potrebno za dobru kliničku procenu i izvođenje širokog dijapazona hirurških procedura u oblasti hirurgije digestivnog trakta, koristeći otvoreni/klasičan i minimalno invazivni pristup.

Lider u oblasti minimalno invazivne hirurgije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Na vrh

Treba vam savet?

Tu sam da vam pomognem

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled možete da pozovete 064 500-4-300 ili danam pošaljete poruku ispod