dr milo bjelovic gojaznost kao zdravstveni problem

Zašto je gojaznost ozbiljan zdravstveni problem?

Gojaznost je ozbiljan zdravstveni problem koji je povezan sa nizom drugih bolesti, a u Srbiji broj gojaznih osoba svakodnevno postaje sve veči.

dr milo bjelovic gojaznost kao zdravstveni problem
Play Video about dr milo bjelovic gojaznost kao zdravstveni problem

Gojaznost je postala alarmantan problem u Srbiji, s ozbiljnim posledicama za zdravlje i dobrobit stanovništva. Prema službenim statističkim podacima, svako peto dete i više od polovine odraslih osoba suočava se s problemom viška kilograma. No, ovaj problem je mnogo dublji nego što se na prvi pogled čini.

Uzroci su višeslojni i zahtevaju temeljno razmatranje. Iako se često povezuje s nezdravom ishranom i nedostatkom telesne aktivnosti, oni često proizlaze iz genetskih, socijalnih i psiholoških faktora. Genetika može igrati ključnu ulogu u predispoziciji za gojaznost, dok socioekonomska situacija, pristup zdravim namirnicama i obrazovanje o ishrani igraju svoju ulogu.

Socijalni faktori, poput stresa i pristupačnosti zdrave hrane, mogu potaknuti nepravilnu ishranu i manjak tjelesne aktivnosti. Psihološki faktori, poput emocionalnog prejedanja, takođe su česti kod osoba sa prekomernom telesnom težinom.

Kako bismo se ozbiljno suočili s ovim izazovima, potrebno je holističko razumevanje gojaznosti i sveobuhvatan pristup koji obuhvata genetske, socijalne, psihološke i druge aspekte ovog problema. Edukacija i svest o ovim uzrocima ključni su koraci prema rešavanju epidemije gojaznosti i unapređenju zdravlja stanovništva.

Kako pojava sve većeg broja osoba sa prekomernom telesnom težinom još utiče negativno na društvo u celosti, saznajte u celom video snimku gostovanja.

Pogledajte ceo video gostovanje ovde (YouTube kanal: BN Televizija).

Prof. dr Miloš Bjelović je ekspert u oblasti hirurgije gornjeg digestivnog trakta (jednjaka i želuca) i hirurgije gojaznosti.

Iskusan hirurg koji poseduje veštinu i znanje potrebno za dobru kliničku procenu i izvođenje širokog dijapazona hirurških procedura u oblasti hirurgije digestivnog trakta, koristeći otvoreni/klasičan i minimalno invazivni pristup.

Lider u oblasti minimalno invazivne hirurgije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Na vrh

Treba vam savet?

Tu sam da vam pomognem

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled možete da pozovete 064 500-4-300 ili danam pošaljete poruku ispod