Operacija gojaznosti

Operacija gojaznosti; ASMBS/IFSO preporuke o indikacijama za metaboličku i barijatrijsku hirurgiju – 2022, razvijene su da zamene NIH Konsenzus o barijatrijskoj hirurgiji iz 1991. godine

Glavne razlike između NIH smernica iz 1991. i smernica ASMBS/IFSO 2022.

Operacija gojaznosti, tzv. metabolička i barijatrijska hirurgija (MBS) preporučuje se za osobe sa BMI >35 kg/m2, bez obzira na prisustvo ili odsustvo komorbiditeta i treba je razmotriti za osobe sa metaboličkom oboljenjem i BMI 30-34,9 kg/m2 koje ne postižu značajan ili održiv gubitak težine ili poboljšanje komorbiditeta korišćenjem nehirurških metoda.

Adekvatno odabranu decu/adolescente treba uzeti u obzir za MBS.

Podaci, uključujući randomizovana klinička ispitivanja i druge kliničke studije objavljene u prethodnih 30 godina, podržavaju bezbednost, efikasnost i održivost MBS i superiornost u odnosu na nehirurške metode.

Metabolička hirurgija, koja nije pomenuta u NIH Konsenzusu 1991. godine, sve više dobija na značaju značaj, posebno pacijente sa nižim BMI i dijabetesom tipa 2.

Rezime preporuka u ASMBS/IFSO smernicama 2022.

Postoje čvrsti medicinski dokazi o bezbednosti, efikasnosti i održivosti MBS (operacija gojaznosti) u lečenju klinički teške gojaznosti i komorbiditeta gojaznosti, sa konstantnim smanjem stope mortaliteta i poboljšanjem odnosa troškova i efekata u poređenju sa neoperativnim tretmanima.

MBS (operacija gojaznosti) se preporučuje za osobe sa BMI >35 kg/m2, bez obzira na prisustvo, odsustvo ili težinu komorbiditeta i za pacijente sa dijabetesom tipa 2 i BMI>30 kg/m2.

MBS treba razmotriti kod osoba sa BMI od 30 do 34,9 koje ne postižu značajan ili trajni gubitak težine ili poboljšanje komorbiditeta korišćenjem nehirurških metoda.

Kod starijih bi indikacije za BMS trebalo da se razmatraju nakon pažljive procene komorbiditeta i slabosti.

Pažljivo selektovane osobe koje imaju povećani rizik za opštu hirurgiju mogu imati koristi od MBS.

Deca/adolescenti sa BMI >120% od 95. percentila i značajnim komorbiditetom, ili BMI >140% od 95. percentila, bez obzira na komorbiditet, mogu biti kandidati za MBS nakon evaluacije od strane multidisciplinarnog tima u specijalizovanom centru.

MBS (operacija gojaznosti) je efikasan tretman klinički teške gojaznosti kod pacijenata kojima je potrebna druga specijalizovana hirurgija, kao što je artroplastika zglobova, rešavanje kila trbušnog zida ili transplantacija organa.

Konsultacija sa multidisciplinarnim timom može biti od pomoći u upravljanju promenljivim faktorima rizika pacijenta sa ciljem smanjenja rizika od perioperativnih komplikacija i poboljšanja ishoda.

Teška gojaznost je hronična bolest koja zahteva dugotrajno lečenje nakon primarne MBS (operacija gojaznosti). Dalje lečenje može uključivati revizionu operaciju ili drugu pomoćnu terapiju da bi se postigao željeni efekat lečenja.

Izvor: Eisenberg D, Shikora SA, Aarts E, Aminian A, Angrisani L, Cohen RV, De Luca M, Faria SL, Goodpaster KPS, Haddad A, Himpens JM, Kow L, Kurian M, Loi K, Mahawar K, Nimeri A, O’Kane M, Papasavas PK, Ponce J, Pratt JSA, Rogers AM, Steele KE, Suter M, Kothari SN. 2022 American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (ASMBS) and International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO): Indications for Metabolic and Bariatric Surgery. Surg Obes Relat Dis. 2022 Dec;18(12):1345-1356. doi: 10.1016/j.soard.2022.08.013. Epub 2022 Oct 21. PMID: 36280539.

Prof. dr. Miloš Bjelović je ekspert u oblasti hirurgije gornjeg digestivnog trakta (jednjaka i želuca) i hirurgije gojaznosti.

Iskusan hirurg koji poseduje veštinu i znanje potrebno za dobru kliničku procenu i izvođenje širokog dijapazona hirurških procedura u oblasti hirurgije digestivnog trakta, koristeći otvoreni/klasičan i minimalno invazivni pristup.

Lider u oblasti minimalno invazivne hirurgije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Na vrh

Treba vam savet?

Tu sam da vam pomognem

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled možete da pozovete 064 500-4-300 ili danam pošaljete poruku ispod