Operacija gojaznosti

Operacija gojaznosti; kada potražiti pomoć hirurga u Beogradu?

Indikaciju kada je u pitanju operacija gojaznosti postavlja multidiscilpinarni tim u sastavu: endokrinolog, iskusan hirurg, anesteziolog, psihijatar ili psiholog, pulmolog, kardiolog, nutricionista ili dijetolog i sestra edukovana za rad sa pacijentima. Indikacije za operaciju gojaznosti variraju u zavisnosti od životnog doba pacijenata. Najčešće se operaciji gojaznosti podvrgavaju pacijenti od 18 do 70 godina starosti, ali se na ovaj način mogu lečiti i mlađi i stariji pacijenti, uz određene uslove. Pre donošenja odluke kada je u pitanju operacija gojaznosti kod starijih od 70 godina, potrebna je potvrda konzilijuma da je perioperativni rizik kod ovih osoba sveden na minimum.

Operacija gojaznosti indikovana je kod pacijenata od 18 do 70 godina starosti, sa BMI ≥35kg/m2 

Kriterijum BMI može da bude u trenutku donošenja odluke o indikaciji ili raniji najveći BMI. Smanjenje telesne mase ispod granične vrednosti BMI, koje je rezultat napora pacijenta nije kontraindikacija za barijatrijsku hirurgiju. Hirurško lečenje gojaznosti je indikovano za pacijente koji su postigli smanjenje telesne mase dijeto-terapijom, ali su ponovo povećali masnu masu tela. Pacijent treba da se angažuje u sprovođenju programa za mršavljenje da dolazi na zakazane preglede pre odlučivanja o operativnom lečenju.

Operacija gojaznosti indikovana je kod pacijenata od 18 do 70 godina starosti, sa BMI 30-35kg/m2

  • koji ne mogu da postignu odgovarajuće smanjenje telesne mase konzervativnim metodama lečenja
  • nakon procene globalnog rizika i predikcije nastupajućih komorbiditeta

Pacijenti sa BMI 30-35kg/m2 imaju isti rizik od dijabetesa i drugih komorbiditeta gojaznosti kao i oni sa drugim i trežim stadijumom gojaznosti. Zbog toga je IFSO (International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders) 2014.doneo preporuku da se omogući barijatrijska hirurgija i pacijentima sa prvim stadijumom gojaznosti:

  • koji ne mogu da postignu odgovarajuće smanjenje telesne mase konzervativnim metodama lečenja
  • nakon procene globalnog rizika i predikcije nastupajućih komorbiditeta

Indikacija za barijatrijsku hirurgiju kod ovih pacijenata se više zasniva na prisustvu komorbiditeta i njihovoj očekivanoj remisiji, nego na BMI.

Nakon postavlja indikacija za operaciju gojaznosti, pacijent se priprema kao za svaku abdominalnu operaciju, sa detaljnijom procenom kardiorespiratornog kapaciteta. Pre operacije se edukuje o načinu ishrane do operacije i u postoperativnom periodu. Pacijent treba da bude informisan o dobrobitima, posledicama i mogućim rizicima od ove vrste operacija. Realna očekivanja pacijenta od hirurškog lečenja gojaznosti i doslednost u sprovođenju dijeto-terapije i fizičke aktivnosti, uz redovne kontrole po protokolu posle operacije, preduslov su za postizanje očekivanih rezultata i izbegavanje nutritivnog i mineralno-vitaminskog deficit, kao i psiholoških problema.

Uspeh operacije je najveći kada operaciju radi iskusan hirurg koji poseduje znanje i veštinu da prepozna izazove, kompetentno sprovede sve potrebne terapijske opcije i reši potencijalne probleme koji mogu da nastanu u toku operacije gojaznosti.

Prof. dr. Miloš Bjelović je ekspert u oblasti hirurgije gornjeg digestivnog trakta (jednjaka i želuca) i hirurgije gojaznosti.

Iskusan hirurg koji poseduje veštinu i znanje potrebno za dobru kliničku procenu i izvođenje širokog dijapazona hirurških procedura u oblasti hirurgije digestivnog trakta, koristeći otvoreni/klasičan i minimalno invazivni pristup.

Lider u oblasti minimalno invazivne hirurgije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Na vrh

Treba vam savet?

Tu sam da vam pomognem

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled možete da pozovete 064 500-4-300 ili danam pošaljete poruku ispod