Lečenje gojaznosti

Lečenje gojaznosti podrazumeva promenu životnog stila koja obezbeđuje smanjenje masne tela i poboljašanje više zdravstvenih aspekata proisteklih iz gojaznosti. Promena životnog stila obuhvata dijeto-terapiju uz odgovarajuću fizičku aktivnost i predstavlja prvi i neizostavni deo lečenja svakog stadijuma gojaznosti. Dijeta bi trebalo da je medicinski prihvaćena i prilagođena pacijentu. Dugotrajno smanjenje kalorijskog unosa sa odgovarajućim unosom neophodnih hranljivih materija smanjuje rizik od pridruženih bolesti.

Balon i druge endoskopske procedure u lečenju gojaznosti

U lečenju gojaznih pacijenata endoskopske procedure imaju intuitivnu privlačnost.  Endoskopske provedure mogu bit restriktivne (postavljanje intragastričnog balona), tipa endoskopske gastroplastike, malapsorptivne (postavljanje intraluminalnih stentova kao što je endobarijera) i druge (ugranja pacemakera, aspiraciona terapija…). Efikasnost endoskopskopskih barijatrijskih procedura u lečenju gojaznosti je veća od medikamentne terapija, ali i dalje znatno manja od hirurgije.

Efikasnost endoskopskopskih barijatrijskih procedura u lečenju gojaznosti je veća od doskoro raspoloživih lekova, ali i dalje znatno manja od hirurgije.

Najčešća endoskopska procedura u lečenju gojaznosti je postavljanje balona u želudac.  Međutim, postavljanje balona u želudac nije alternativa operaciji. Najčešće je indikovano kod osoba koje nemaju kriterijum za operativno lečenje. Pored toga, u poslenjih nekoliko godina Agencija za hranu i lekove SAD je izdala nekoliko upozorenja da odnos troškova I efekata korištenja balona koji se postabvljaju u želudac, u lečenju gojaznosti nije dobar. Postaljanje balona u želudac ima kratkotrajan efekat na redukciju telesne mase, uz očekivani porast telesne mase nakon vađenja balona, a komplikacije nisu tako retke kao što se to nekada mislilo.

Operacija gojaznosti, tzv. metabolička i barijatrijska hirurgija (MBS) sada se preporučuje se za osobe sa BMI >35 kg/m2, bez obzira na prisustvo ili odsustvo komorbiditeta i treba je razmotriti za osobe sa metaboličkom oboljenjem i BMI 30-34,9 kg/m2 koje ne postižu značajan ili održiv gubitak težine ili poboljšanje komorbiditeta korišćenjem nehirurških metoda.

Hirurško lečenje gojaznosti

Hirurško lečenje gojaznosti je najefikasnija terapija sa održivim rezultatima i povoljnim efektima i na metaboličke i druge komorbiditete. Takođe, dokazano je da je životni vek gojaznih osoba duži ako su podrvrgnutibarijatrijskoj/metaboličkoj operaciji u odnosu na neoperisane gojazne pacijente; u proseku za muškarce 12, a za žene devet godina. U poslenjih deset godina broj barijatrijskih operacija u svetu porastao je 10 puta, a sigurnost je u referentnim centrima povećana 100 puta. x

Prof. dr. Miloš Bjelović je ekspert u oblasti hirurgije gornjeg digestivnog trakta (jednjaka i želuca) i hirurgije gojaznosti.

Iskusan hirurg koji poseduje veštinu i znanje potrebno za dobru kliničku procenu i izvođenje širokog dijapazona hirurških procedura u oblasti hirurgije digestivnog trakta, koristeći otvoreni/klasičan i minimalno invazivni pristup.

Lider u oblasti minimalno invazivne hirurgije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Na vrh

Treba vam savet?

Tu sam da vam pomognem

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled možete da pozovete 064 500-4-300 ili danam pošaljete poruku ispod