Nove terapijske opcije u hirurškom lečenju gerb

Nove terapijske opcije u hirurškom lečenju GERB

U nove terapijske opcije u hirurškom lečenju GERB spadaju:

  • Magnetna augmentacija donjeg sfingera jednjaka (LINX®)
  • Električna stimulacija donjeg sfingera jednjaka (Endostim®)
  • RefluxStop® sistem

Magnetna augmentacija donjeg sfingera jednjaka (LINX®)

LINX® je mangentni prsten koji se plasira oko intraabdominalnog dela jednjaka I predstavlja augmentaciju DES. U upotrebi je od 2010 godine, do sada je širom sveta urađeno nekoliko hiljada procedura, a objavljena preko 50 radova do kojih samo jedna radnomizirana kontrolisana studija 2019 godine. U toj studiji se poredi efekat LINX u odnosu na IPP u terapiji refraktarne regurgitacije. Problem LINX sistema je što svaki treći operisani pacijent ima otežano gutanje kao zabrinjavajući simptom. Od tog broja pacijenata čak polovina zahteva lečenje, lekovima (kortikosteroidi) ili endoskopski (dilatacija). Najmanje 4% pacijenata ima perzistentnu i na terapiju rezistentnu disfagiju i zbog toga razlog za uklanjanje LINX.

Električna stimulacija donjeg sfingera jednjaka (Endostim®)

Električna stimulacija DES upotrebnom Endostim® sistema je metoda koja se koristi od 2012 godine i koja je danas, zbog ograničenog kliničkog efekta, rezervisana za mali broj pacijenata sa motornim poremećajem jednjaka, kod kojih se može očekivati da će fundoplikacija značajno potencirati već postojeću disfagiju.

RefluxStop®

RefluxStop® sistem je inaktivni inplant koji se koristi u hirurškom lečenju GERB od 2018 godine. Idaje iza ovog koncepta lečenja je da implant spreči pomeranje/klizanje DES iz abdomena u donji medijastinum gde gubi potroru i funkciju. Do sada je širom Evrope urađeno nekoliko stotina procedura, a objavljena je samo jedna klinička studija 2020 godine. RefluxStop sistem je efikasan u kontroli refluksa na kratak rok (rezultati su dostupni za period od godinu dana nakon operacije) i ne prouzrokuje niti potencira disfagiju jer implant ne komprimuje jednjak.

Trenutni status novih terapijskih opcija u hirurškom lečenju GERB

Institut za procenu efikasnosti novih tehnologija u medicini iz Beča je sumirao publikacije za nove terapijske opcije u lečenju GERB i 2018 godine pubikovao rad sa zaključkom da efikasnost i sigurnost novih terapijskih opcija u hirurškom lečenju GERB još nije adekvatno dokazana i da mora da bude dodatno potvrđena kvalitetnim dokazima baziranim na randomiziranim kontrolisanim studijama.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Na vrh

Treba vam savet?

Tu sam da vam pomognem

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled možete da pozovete 064 500-4-300 ili danam pošaljete poruku ispod