Operacija gojaznosti, nutritivna potpora

U novembru 2020 godine, Britansko udruženje za hirurško lečenje gojaznosti objavilo je vodič za perioperativno praćenje i nadoknadu oligoelemenata kod pacijenata kod kojih se planira operacija gojaznosti (operacija sa ciljem smanjenja telesne mase).

Više informacija o mogućnostima hirurškog lečenja gojaznosti na ovoj adresi.

Preoperativna nutritivna procena

Preoperarivna nutritivna procena je procena nutritivnog statusa i savetuje se kod svih pacijenata kod kojih se planira operacija gojaznosti (opšeracija sa ciljem smanjenja telesne mase). Kao posledica neadekvatne ishrane, najčešće nastaju anemija, snižen nivo feritina, folne kiseline, vitamina B12 i vitamina D i to kako u populaciji odraslih, tako i kod adolescenata.

U preoperativnoj pripremi treba uraditi:

 • kompletnu krvnu sliku
 • feritin, folnu kiselinu i vitamin B12
 • vitamin D, kalcijum i parathormon
 • HbA1c
 • lipidni profil
 • funkcionalne testove jetre i bubrega

Kod pacijenata koji su kandidati za malapsorptivnu proceduru ili pacijenata kod kojih se sumnja na deficit treba uraditi i vitamin A, cink, bakar i selen. Rutinski provera deficita tiamina (vitamin B1) i magnezijuma se ne preporučuje.

U poslučaju postojanja nutritivnog deficita, potrebno ga je korigovati pre planirane operacije.

Postoperativno praćenje

Kontinuirano, doživotno, praćenje pacijenata kod kojih je urađena barijatrijska operacija (operacija gojaznosti) neophodno je kako bi se osigurala adekvatna korekcija mogućih deficita i prevenirale komplikacije. Praćenje se savetuje sa navršenih 3, 6 i 12 meseci od operacije, a potom najmanje jednom godišnje i podrazumeva:

 • kompletnu krvnu sliku
 • feritin, folnu kiselinu i vitamin B12
 • vitamin D i kalcijum
 • funkcionalne testove jetre i bubrega
 • cink, bakar i selen u serumu

Nivo parathormona treba proveravati u slučaju da preoperativno nije rađen ili je nivo bio smanjen.

Vitamin A, vitamin E, vitamin K i PIVKA-II treba redovno proveravati posle malapsorptivnih procedura ili u koliko se pojave klinički znaci deficita.

Rutinska provera nivoa magnezijuma nije potrebna.

Treba imati na umu da je kod pacijenata posle barijatrijske operacije moguć deficit tiamina (vitamin B1). U slučaju sumnje na deficit vitamina B1, oralnu ili parenetralnu suplementacija treba započeti bez oklevanja.

Provera HbA1c i lipidnog statusa savetuje se kod pacijenata koji su preoperativno imali poremećaj metabolizma glukoze (dijabetes) ili masti (dislipidemija).

Nadoknada vitamina i minerala

Svakodnevna nadoknada minerala i vitamina savetuje se kod svih pacijenata posle barijatrijske operacije (operacija gojaznosti). To podrazumeva peroralnu nadoknadu tiamina (vitamin B1), gvožđa, folne kiseline, selena, cinka i bakra. Savetuje se i nadoknada vitamin B12, sa tim da se vitamin B12 nadoknađuje parenteralno.  

Nema jasnih preporuka oko toga da li je potrebna rutinska nadoknada kalcijuma, ali se pacijentima savetuje da unose namirnice bogate kalcijumom jer je bioraspoloživost kalcijuma iz hrane bolja od kalcijuma iz suplemenata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Na vrh

Treba vam savet?

Tu sam da vam pomognem

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled možete da pozovete 064 500-4-300 ili danam pošaljete poruku ispod