Sleeve gastrektomija

Laparoskopska sleeve gastrektomija; šta očekivati 10 i više godina posle operacije?

Više informacija o laparoskopskoj sleeve gastrektomiji u lečenju gojazmosti na ovoj adresi.

Ekipa istraživača sa Unverzitetske bolnice u Bazelu analizirala je rezultate dugoročnog praćenja (5 do 15 godina nakon operacije) pacijenata kojima je urađena laparoskopska sleeve gastrektomija. Retrospektivno su analizirani rezultati lečenja pacijenata operisanih u periodu između 2004 i 2014 godine i to: efekat operacije na redukciju telesne mase i komorbiditete, kao i učestalost ponovnih hirurških intervencija.

Kod 307 pacijenata, laparoskopska sleeve gastrektomija urađena je ili kao prva operacija (n=262) ili kao ponovna operacija nakon neuspeha podesive gastrične trake u kontroli gojaznosti (n=45). 

Petogodišnjim periodom praćenja obuhvaćeno je 84% operisanih, a desetogodišnjim 70%. Kod pacijenata kod kojih je sleeve gastrektomija urađena kao prva operacija, redukcija viška telesne mase (u procentima) nakon 5 godina praćenja iznosila je 62.8 ± 23.1%, posle 10 godina 53.6 ± 24.6%, a posle 13 godina 51.2 ± 20.3%. Poboljšanje dijabetesa tip 2 nastupilo je kod 61% operisanih, ali je kod jednog od tri operisana pacijenta došlo do pojave refluksa posle operacije.

 Ponovnoj hirurškoj intervenciji podvrgnut je jednog od pet operisanih pacijenata; 24 pacijenta (7.8%) je ponovo operisano zbog neadekvatnog efekta operacije na redukciju/kontrolu telesne mase, 12 pacijenata (3.9%) zbog refluksa, a 23 (7.5%) zbog oba udružena problema.

U zaključku, istraživači smatraju da je laparoskopska sleeve gastrektomija efikasna metoda koja omogućava da se efekat redukcije viška telesne mase, od preko 50%, zadrži viđe od 10 godina posle operacije. Takođe, sleeve gastrektomija značajno povoljno utiče i na komorbidna stanja.

 Međutim, jedan od pet operisanih pacijenata, u toku deset godina nakon prve operacije, biće kandidat za ponovnu hiruršku intevenciju, bilo zbog ponovnog povećanja telesne mase i/ili refluksa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Na vrh

Treba vam savet?

Tu sam da vam pomognem

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled možete da pozovete 064 500-4-300 ili danam pošaljete poruku ispod